Let’s add some colours – Silver-Eared Mesia


Boring to see brown and black & white birds?

Frase's Hill, Malaysia colours


 

21 comments

  1. Gambar2 burung yang cantik. Saya cuba guna 55-300mm zoom lens tak dapat gambar burung yang besar. 300mm tak sampai utk jarak yg jauh.

  2. Salam,En.Tabib- Berapa jarak antara camera dan burung yang diambil gambar.Gambar2 yang Saudara ambil adakah yang asal ataupun di CROP.Saya guna Nikon Zoom Lens DX 55-300mm.Guna 300mm pun tak dapat gambar yang besar.TKasih.Zakaria-Shah ALam.

  3. Sdr. Zakaraia, Kalau birding di Fraser's Hill atau Bukit Tinggi, burung oleh didekati dalam jarang 1 meter. Burung-burung telah biasa dengan kehadiran manusia. Gambar di atas diambil dalam jarak lebih kurang 3 meter, full frame. Perlu sedikit kesabaran untuk menunggu burung dekat. Kalau anda ke Fraser's Hill, tunggu di depan Jelai Resort pada pukul 7.30am. Burung cantik ni akan datang makan ulat di tempat letak kereta. Pakai Handphone camera pun boleh ambil gambar!. 300mm no problem. Happy birding and photographing. p/s: Saya sekarang dah 'cool-down' dalam birding. (Blog dah bersawang hehe!)

  4. Salam Sdr.Tabib,ada satu lagi yg saya lupa nak tanya.Utk bird picture Sdr. guna manual @ autofocus. Speedlight besar yg Sdr. guna tu, diguna ke utk bird picture. Bertanya pada yang berpengalaman, kalau trial&error ambil masa yang panjang.TQ-Zakaria.

  5. Salam,Saudara Tabib. Ada satu saya lagi nak tahu dari yang berpengalaman, bird picture guna auto @ manual focus. Guna single (Center) point @ multiple point.TQ-ZK

  6. Sdr. Zakaraia,Manual/AF bergantung kepada keadaan cahaya. Kalau burung di tempat terbuka & terang biasanya tiada massalah untuk guna AF. Saya biasa guna center focus, bidik pada mata burung. Kalau cuaca mendung/kabus/terlindung dibawah daun, maka manual lah jawabnya. Speedlight tu biasa je, yang besar tu adalah adalah 'better beamer' yang akan mencapahkan cahaya supaya dapat sampai ke objek yang jauh.Saudara ada website/blog?

  7. Salam Sdr. Tabib,Terimakasih diatas perkongsian pengalaman,masih mencuba teknik tapi dikawasan terbuka burung agak liar dan takut pada manusia.Satu lagi masalah yang saya hadapi adalah lens fungus,lens yang tak sampai 1 tahun dah kena fungus.Nak beli Dry Box cuma ada 1 camera & 2 lens sahaja.Apa nasihat saudara?Blog yg lama dah bertahun tak update.Yang baru dibuat ada dan gambar2 nya yang tak seberapa.http://zekfotografi.blogspot.comTQ-ZK

Thank you for Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.